Hayvan Sevgisi Çocuğun Kişisel Gelişimine Katkı Sağlıyor

Çocukların duygusal ve sosyal gelişiminde önemli rol oynayan hayvan sevgisinin küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerekiyor. Çocuğun çıkar gözetmeden bir hayvanla sevgi bağı oluşturması ve sorumluluk alması onu hayata hazırlayarak anne babalara da önemli kolaylıklar sağlıyor. 

Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü'nden Uz. Psk. Elit Bıyıkoğlu, çocukların kişisel gelişiminde hayvan sevgisinin önemi hakkında bilgi verdi.

Hayvanlarla büyüyen çocuklar dışa dönük oluyor
Yapılan araştırmalar, evcil hayvan besleyen kişilerin evcil hayvan beslemeyenlere oranla psikolojik durumlarının daha iyi olduğunu, fiziksel olarak daha sağlıklı ve fit olduklarını, olumsuz duygularla daha kolay baş ettiklerini, disiplinli ve dışa dönük olup, kendilerini daha az yalnız hissettiklerini göstermektedir.

Çocuğun kendine saygısı ve özgüveni artıyor
Evcil hayvanı olan çocuklar, olmayanlara oranla daha fazla kendi benliğine saygı göstermektedir. Evde evcil hayvanın bakımı ile ilgili görev paylaşımlarına çocuğun katılması, bu katılımın kabul edilmesi ve ödüllendirilmesi önemlidir. Çocuklara hayvan bakımı konusunda yaşına uygun görevler yüklenmesi ve bu görevleri çocuğun başarı ile tamamlamasına izin verilmesi, çocuğun kendini daha yetkin hissetmesine yardımcı olarak, onların özsaygı ve özgüven gelişimine katkı sağlamaktadır.

Çocuk kendi kararlarını kendi verebilmeyi başarır
Evcil hayvanı olan çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde bir diğer önemli nokta, özerkliğin gelişimidir. Hayvan beslemek, çocuğun kendi kararlarını kendi verebilen bir birey olma becerisini arttırmaktadır. Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde evcil hayvanı olan çocukların yaş itibariyle hayvanın bakımı ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk alması, onların özerklik kazanımını desteklemektedir.

Sosyal becerileri olumlu gelişme gösterir
Evcil hayvan beslemek, çocukların sosyal becerilerinde de olumlu gelişme göstermektedir. Evde köpekle büyüyen çocukların, daha fazla sosyal yetkinliğe sahip davranışlar gösterdikleri ve yetişkinliklerinde de bunu korudukları görülmektedir. Sosyal yetkinlik, çocukların sosyal gruplara girmesini kolaylaştırır, böylece sosyal desteğin daha fazla hissedilmesine olanak sağlayarak stres azaltıcı bir etki yapar. Dolayısıyla, ruhsal sağlığına olumlu bir katkısı bulunmaktadır.

Empati kurmayı sağlıyor
Sosyal zeka gelişiminin temelini oluşturan empati, çocukların evcil hayvan beslemesi ile geliştirilebilen bir beceridir. Hayvanla empati kurma ve onun ihtiyaçlarını anlama becerisi, aynı zamanda insanlarla empati kurma yeteneğini de geliştirmektedir. Evcil hayvanı ile doğru bir bağ kuran çocuğun empati yeteneği daha fazla gelişmektedir ve bu çocuklar yardımsever davranışları daha fazla göstermektedir. Çocuklarda empati gelişimi ne çeşit bir evcil hayvan beslendiğine göre de değişebilmektedir. Araştırmalar; çocukların köpek beslemesinin diğer hayvanları beslemeye oranla daha fazla empati geliştirdiğini ortaya koymaktadır.

Aile ilişkileri de güçleniyor
Evde evcil bir hayvan olması, ailenin birlikte geçirdiği zamanın süresini de artırmakta ve dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişiminin, aile birliğinin güçlenmesini sağlamaktadır. Hayvanlar, kardeşlerin de birbirleriyle olan ilişkilerini olumlu yönde etkiler. Çocuklara ortak bir ilgi alanı yaratmakta, işbirliği ve paylaşım davranışlarını sergilemesine zemin hazırlamaktadır. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın refahı ve bakımından ilk olarak kendilerinin sorumlu olduğunu unutmamak ve çocuklarına örnek bir rol model olarak hayvan sevgisini aşılamaya özen göstermektir.

VEKA MEDYA

Dijital Medya Yayıncılığı | Tanıtım Yazısı | Backlink | PR hizmetleri | Medya Planlama | SEO | TV Film Program Yapım | E-posta: vekamedya@gmail.com | Web: www.vekamedya.com

Yorum Gönder

Bize her türlü görüşünüzü hemen iletebilirsiniz..

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu